08
Aug
07

Majlis Fatwa mula bincang dakwat khas diguna SPR


PUTRAJAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan yang bermesyuarat hari ini dijangka mengumumkan fatwa isu penggunaan dakwat khas bagi menanda jari pengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, berkata fatwa itu perlu bagi mengelakkan keraguan dan syak di kalangan umat Islam bahawa dakwat khas itu boleh menjejaskan ibadat.


“Dakwat khas ini kita peroleh dari India dan ia meresap dalam kulit, bukan seperti bahan pewarna kuku wanita yang hanya melekat pada bahagian atas kuku dan menghalang pengaliran air. Kita juga difahamkan dakwat khas itu tidak mengandungi bahan yang dilarang Islam.

“Namun, SPR memerlukan fatwa supaya umat Islam tidak ragu-ragu apabila menggunakan dakwat khas itu nanti,” katanya kepada Berita Harian di sini, semalam.

Beliau mengulas perkembangan cadangan SPR menggunakan dakwat khas itu untuk menanda jari pengundi bagi mengelakkan penipuan dalam pilihan raya.

Berikutan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyatakan sampel dakwat khas itu dihantar kepada Jabatan Kimia untuk dianalisis dan hasilnya dibentangkan pada Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan.

Analisis itu bagi memastikan dakwat yang kekal pada jari selama dua hingga tiga hari itu tidak mengandungi bahan najis yang boleh merosakkan ibadat umat Islam.

Abdul Rashid berkata, masalah seumpama itu pernah berlaku di India apabila ramai pengundi, khususnya umat Islam membantah penggunaan dakwat khas kerana bimbang ibadat mereka terjejas.

Bagaimanapun, penggunaan dakwat khas itu diterima baik selepas tokoh agama negara itu memberi penjelasan.

Mengulas persiapan SPR bagi pilihan raya umum akan datang, Abdul Rashid berkata, sesi latihan petugas di tempat pembuangan undi dan penyerahan undi sedang giat dijalankan di seluruh negara.

“Latihan pegawai pengurus belum dijalankan lagi kerana jumlahnya hanya sedikit dan boleh diadakan pada bila-bila masa,” katanya.

Beliau juga berkata, lebih 60,000 peti undi lut cahaya akan diedarkan ke pejabat SPR di seluruh negara menjelang akhir bulan depan. 

berita penuh

Advertisements

0 Responses to “Majlis Fatwa mula bincang dakwat khas diguna SPR”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: