11
Aug
07

PAS menang jejak pendapat TV3, Umno panik?

Saturday, 11 August 2007

Oleh Wartawan klpos.com

JARANG-jarang benar kita tengok jejak pendapat yang disiarkan oleh Buletin Utama TV3 berlawanan dengan hasrat bos-bosnya. Tapi entah apa malangnya, keputusan jejak pendapat yang disiarkan oleh stesen TV percuma paling ramai penonton itu 10 Ogos lalu amat berlainan.

Dari awal lagi, pembaca berita TV3 dok sebut pepatah Melayu ‘angan-angan mat jenin’, yang maksud lebih kurangnya adalah impian yang mustahil dicapai atau syok sendiri.

Ungkapan itu berdasarkan kata-kata Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Soalannya jejak pendapat TV3 amat mudah, ‘Harapan PAS Tawan 40 kerusi Parlimen hanya angan-angan Mat Jenin?‘ setuju atau tidak. Kalau setuju jawab A, kalau tidak jawab B.

Selain temubual dengan Muhyiddin ada juga pendapat Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, nampak sangat dari segi pemberitaannya, cubaan untuk spin supaya ramai yang hantar A iaitu setuju.

Bagaimanapun di akhir laporan Buletin Utama, keputusan mendapati 60 peratus tidak setuju bahawa ia angan-angan Mat Jenin seperti yang dikatakan oleh Muhyiddin.

Dalam kata lain hanya 40 peratus sahaja yang setuju dengan pandangan bahawa sasaran itu adalah angan-angan Mat Jenin.

Kalau game, kira malam tadi PAS dah menang satu kosong.

Panik juga pemimpin Umno khabarnya, mau tak panik, Buletin Utama merupakan rancangan paling ramai penonton dalam semua siaran TV di Malaysia.

2.5 juta penonton Buletin Utama

Setiap malam, purata penonton yang tengok TV3 antara 2.2 juta hingga 2.5 juta. Bukan klpos.com kata, syarikat yang buat rating TV yang bagi angka itu.

Sampaikan Menteri Penerangan Datuk Zainudin Maidin yang kena jaga RTM, kata dia tidak percaya pada rating tersebut.

Begitupun keputusan itu tidak disiarkan secara penuh dan diumumkan oleh pembaca berita berbanding bancian sebelum ini yang mana pembaca berita akan membacakan keputusan dan memaparkan grafnya sekali.

Adakan keputusan itu sebenarnya memalukan mereka setelah terdahulu sebelum itu mereka dilihat bersungguh-sungguh membacakan tajuk ‘Harapan PAS Tawan 40 kerusi Parlimen hanya angan-angan Mat Jenin?.

Keputusan itu hanya diumumkan dengan berita ringkas yang menghiasi ruang berita kecil di bawah garisan kamera yang memfokuskan kepada pentas tempat pemberita TV3 membaca berita.

Cerita ini bermula apabila, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata partinya mempunyai hajat besar dalam pilihanraya umum kali ini.

“PAS mensasarkan 40 kerusi parlimen untuk dimenangi dalam pilihanraya akan datang,” kata Husam.

PAS kini mempunyai tujuh kerusi parlimen yang dimenangi oleh parti itu semasa pilihanraya umum Mac 2004 lalu, dan jika ditambah dengan 33 kerusi lagi maknanya jumlah itu melebihi 13 kerusi iaitu 27 yang dimenanginya semasa pilihanraya umum tahun 1999 ketika Barisan Nasional.

Enam kerusi parlimen parti itu kini ialah di Kelantan iaitu Tumpat, Pengkalan Chepa, Pasir Mas, Rantau Panjang, Kubang Kerian dan Pasir Putih. Satu lagi ialah di Pendang, Kedah.

Semasa pilihanraya umum 1999 PAS yang bertanding di 62 kerusi parlimen menang 10 kerusi di Kelantan, 8 Kedah, 7 Terengganu dan 2 Perak.

Sasar Kelantan, Perak, Kedah Perlis

Bagi kerusi dewan undangan negeri pula dari 236 kawasan yang ditandingi ia menang 98 iaitu 41 di Kelantan, 28 Terengganu, 12 Kedah, 6 Pahang, 4 Selangor, 3 Perlis, 3 Perak dan 1 Pulau Pinang.

Husam Musa memberitahu para wartawan selepas satu acara di Kota Bharu Khamis PAS kini memfokuskan untuk memenangi sekurang-kurangnya 40 kerusi parlimen di seluruh negara pada pilihan raya umum akan datang bagi menguatkan parti itu di Dewan Rakyat.

Beliau tidak menghuraikan cara bagaimana parti nak menawan kerusi sebanyak itu.

Katanya parti itu yakin ia mampu buat kejutan berdasarkan kekuatan parti terutamanya di Kelantan, Perak, Kedah dan Perlis.

Husam juga tidak menyebut sama ada kesepakatan telah dicapai dalam soal pembahagian kerusi antara Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP dengan parti itu.

Menurutnya banyak sumbangan dapat diberikan parti itu seandainya mereka mampu memenangi 40 kerusi parlimen. klpos, harakahdaily, agendadaily

Advertisements

0 Responses to “PAS menang jejak pendapat TV3, Umno panik?”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: